• 1-2 dages levering
  • Gratis fragt over 499 kr.

Amning og modermælkserstatning – Supplering og kombination

Amning og modermælkserstatning er begge vigtige valg for forældre, når det kommer til at sikre, at deres spædbørn får den nødvendige ernæring og omsorg. Amning er den bedste mulighed, da modermælk er den mest nærende og immunstyrkende mad til spædbørn. 

Dog kan mødre have svært ved at amme eller vælge at supplere med MME. Heldigvis kan amning og modermælkserstatning sagtens kombineres, hvis man vælger at gøre det.

Hvad er den bedste modermælkserstatning?

Den bedste modermælkserstatning vil være den, der passer til dit barns behov. Dette betyder, at den både skal passe til barnets alder, allergier og andre behov, i forhold til næring.

Når du vælger at bruge MME som supplering til din amning, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad for en erstatning, du vælger. Der er nemlig forskel på dem. Dem, hvor der findes et 1-tal på, er nemlig beregnet til børn mellem 0 og 6 måneder, mens den med et 2-tal er til børn over 6 måneder.

Der er ikke den store forskel på de typer, men det vil alligevel have betydning for barnet, herunder dets fordøjelse og næringsindholdet. Har barnet allergi, er det vigtigt at holde sig til én type modermælkserstatning, så allergiske reaktioner forhindres.

Supplering med modermælkserstatning til amning

Først og fremmest, er det vigtigt at forstå, at amning og brug af MME ikke er enten/eller valg. Det er helt normalt at kombinere amning og modermælkserstatning, og det kan hjælpe med at sikre, at ens barn får den ernæring, det har brug for. 

Der er flere grunde til, at nogle mødre vælger at supplere amning med modermælkserstatning. Det kan være:

  • At de har svært ved at producere tilstrækkelig modermælk
  • At de ønsker at give deres barn ekstra ernæring

Hvilket behov har barnet

Hvis man ønsker at kombinere amning og modermælkserstatning, er det vigtigt at vælge en MME, der passer til ens barns alder og behov. 

Der findes flere typer af formler, såsom traditionel formel, økologisk formel og såkaldte “familieformler”, der er beregnet til både ammende og ikke-ammende børn. 

Når man har fundet den rigtige formel, er det vigtigt at forberede den korrekt og følge anvisningerne på emballagen.

Hvilke tidspunkter skal man give modermælkserstatning

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvornår man skal give modermælkserstatning til ens barn. Det er normalt bedst at give erstatning efter et amme- eller flaskemåltid, da det kan hjælpe med at sikre, at barnet får den nødvendige ernæring. 

Det er også vigtigt at overvåge ens barns vægt og udvikling, og at konsultere en sundhedsplejerske eller børnelæge, hvis man er i tvivl om, om ens barn får den ernæring, det har brug for.

Det er også vigtigt at huske på, at amning og modermælkserstatning ikke er det eneste, man skal tænke på, når det kommer til ens barns ernæring. Det er også vigtigt at følge en sund kost, drikke rigeligt med væske og sørge for, at ens barn får tilstrækkelig søvn og motion.

Relationen til barnet med amning og modermælkserstatning

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at amning og modermælkserstatning kan påvirke ens relation til ens barn. 

Amning kan give en speciel bånd mellem mor og barn, men det kan også være stressende og tidskrævende. Brug af MME kan give forældrene mere fleksibilitet og frihed, men det kan også føre til følelser af skyld eller utilstrækkelighed. 

Det er vigtigt at finde en balance, der passer til ens eget liv og behov, samt at være forstående overfor ens følelser og at søge støtte, hvis det er nødvendigt.

Læs også om vores stativ til slyngevugge her.

Særlige typer af modermælkserstatning

Med udviklingen af MME, er der naturligvis også lavet specielle typer, som børn med særlige behov kan få. Herunder gælder allergivenlige formler, samt ekstra nærende formler. De specielle typer kan opdeles i to grupper: 

Semi-specielle formler:

  • Syrnet modermælkserstatning
  • Modermælkserstatning med tilsætning af mælkesyrebakterier

Særligt specielle formler:

  • Allergivenlig modermælkserstatning
  • Energitæt modermælkserstatning (bruges ved undervægt)

Har dit barn særlige behov, allergier, undervægtig, eller andet lignende, er det vigtigt, at du konsulterer med din børnelæge eller jordemoder, inden du begynder at supplere din amning med forskellige formler. Disse vil nemlig kunne hjælpe med at finde den rette type.

Tips til amning

Skal du i gang med, eller har du brug for gode tips til amning, så giver vi dig her nogle gode råd, som du kan bruge til at få dit barn til at tage godt fat, få spist godt igennem og til at få dig til at føle dig sikker i din rolle som ammende.

  1. Vask ikke vorten af, før du ammer – omkring brystvorten findes små kirtler, der udskiller dufte, som guider baby til at finde vej. Undgå derfor at vaske dette område af inden amning.
  2. Sørg for at finde en god ammestilling – det er vigtigt, at dit barns hoved, hals og rygrad ligger i en lige linje, når det ammes. Hertil skal hagen også være vippet opad, væk fra barnets eget bryst.
  3. Få åbnet barnets mund – dette gælder både ved amning og modermælkserstatning. Aer du blidt overlæben, vil barnet åbne munden, inden flasken eller brystet føres hen til munden. Dette giver barnet mulighed for at få godt fat.

2 replies on “Amning og modermælkserstatning – Supplering og kombination”