• 1-2 dages levering
  • Gratis fragt over 499 kr.

Hvad er kolik?

Vi vil i dette indlæg besvare spørgsmålet, “hvad er kolik”, så du kan blive klogere på årsager, symptomer og meget andet.

Kolik er langvarige skrigeanfald eller skrigeture hos spædbørn. Med en kolik baby forekommer skrigeture dagligt eller næsten dagligt hvor barnet græder utrøsteligt. oftest varer skrigeturene i over 3 timer. kolik forekommer hos børn, der er under 5 måneder gamle. når barnet er omkring de 5 måneder, holder kolik pludseligt op.

til sammenligning græder en baby uden kolik i gennemsnit lidt over 2 timer om dagen. vi henviser her til vores anden blog omkring gråd hos spædbørn.

Hvilke årsager er der til at kolik forekommer?

Et andet spørgsmål der ofte hænger sammen med, “hvad er kolik?”, er årsagerne til selvsamme. Der er lavet mange forskellige teorier omkring årsagen til kolik hos spædbørn, men man har dog ikke fundet årsagen til kolik baby.

teorierne peger på følgende kunne være årsager til kolik hos spædbørn

  • kramper i tarmene
  • overfølsomhed hos spædbørn ved indtagelse af komælk (stort set alle modermælkserstatninger indeholder komælk)
  • forstørrelser i fordøjelseskanalen
  • barnet har for meget luft i maven enten fordi det sluger luft ved indtagelse af mad eller i forbindelse med gråd
  • forskningen har dog ikke kunnet give nogle valide svar på ovenstående, derfor er årsagen til kolik ukendt.

    Symptomer på kolik

    For at kunne besvare “hvad er kolik” fyldestgørende, bør man også have fokus på symptomerne. Spædbarnet får de første kolikanfald ca. 3-4 uger efter fødslen. ved anfaldene har barnet langvarige skrigeture i nogle timer. oftest har barnet også udspilet mave, forstyrret søvn, gylpen, bøvser en del og en del tarmluft.

    Det er vigtigt, at i som forældre ved, at der ikke er nogle undersøgelser der kan vise, at jeres barn lider af kolik eller bliver en kolik baby med tiden. herudover behandler man egentligt heller ikke spædbarnskolik. man kan derimod afprøve nogle forskellige ting, der kan afhælpe det. det kommer vi nærmere ind på.

    Hvor mange børn får kolik?

    Hvad er kolik, og hvor mange børn oplever det? Det er op til 15% af alle spædbørn der får perioder med kolik.

    Kolik hos spædbørn er dog ikke farligt og det går heldigvis over af sig selv.

    Kan jeg som forældre forværre kolik hos barnet?

    Det er meget hårdt at have en kolik baby. derfor er det vigtigt at man kontakter sin sundhedsplejerske eller læge og sørger for at bevare roen. man kan med fordel drage erfaringer fra nogen i sit netværk, herunder mødregrupper eller familie, der selv har prøvet at have et barn med kolik. En læge vil også kunne hjælpe dig med at blive klogere på, hvad er kolik, samt give tips og støtte.

    Er kolik arveligt?

    Der er ingen undersøgelser der viser tegn på at kolik er arveligt. hvis det første barn er en kolik baby, er der ingen større eller mindre sandsynlighed for at det andet barn får kolik.

    Hvordan kan jeg undgå at mit barn får kolik?

    for at undgå en kolik baby kan man som forælder prøve at massere barnets mave.

    det vigtigste er, at man sørger for at barnet har det trygt og har tilstrækkeligt med varme når barnet skal til at sove. her vil vi anbefale at bruge en temperaturregulerende dyne i form af en dyne med kapok.

    trøst altid dit barn når det græder, selvom det skyldes kolik.

    vores ældste søn havde selv kolik. vi tog kontakt til en zoneterapeut, hvilket hjalp i vores tilfælde.

    nedenstående viser merete kongsmark, der giver kolikmassage.  

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9oc3de_pxmg&feature=emb_logo

    Behandlingsmuligheder

    Da man ikke er helt klar over, hvad er kolik, er man på nuværende tidspunkt heller ikke sikker på, hvad kolik skyldes, og hvordan det bør behandles. Da alle børn er forskellige, er det svært at sige, hvilken behandling, der vil virke hos dit barn. der er dog forskellige behandlingsmuligheder der har en effekt, som lindrer og kan være behjælpeligt for en kolik baby.

    det bedste råd er at rådføre sig hos sin læge eller at afprøve de behandlinger som andre kolikramte forældre har været igennem. 

    Fysisk kontakt

    En kolik baby kan nemmere falde til ro, hvis de har kontakt med mor, far eller en anden nær voksen som babyen er tryg ved. det giver babyen tryghed at få varmen fra sine forældre. det vil være den nemmeste måde at få babyen til at falde til ro.

    Giv barnet lov til at spise færdigt

    når spædbarnet bliver ammet er det vigtigt, at det får lov til at spise færdigt. mælken i brystet er forskellig afhængigt af hvilken periode man ammer, afhængigt af om man er i starten eller slutningen af amningen. 

    den mælk der løber ud af brysterne i slutningen af amningen er fed mælk, der både er nærende og mættende for babyen. fremfor den mælk som babyen får i starten af amningen. den er derimod tynd og indeholder laktose (giver luft i maven)

    babyen skal altså have lov til at ligge længe nok til at det får den her fede mælk som giver næring og mætter. man kan altså komme til at fjerne babyen ved starten af amningen og kun give den tynde mælk med laktose, som kan give babyen mavekneb.

    det er dog altid en balancegang, da man også kan få ondt i maven af at spise for meget mælk. derfor er det en god idé at rådføre sig med sin sundhedsplejeske i disse situationer. Det er altid en god idé at tage kontakt til fagpersonale, så du kan blive klogere på, hvad er kolik, samt hvordan du bedst muligt hjælper din baby.

    En kost uden mælkeprodukter

    nogle forældre har haft gode erfaringer med at fjerne mælkeprodukter fra kosten hos deres kolik baby. dette har lindret kolik hos deres børn. vi vil anbefale at man rådføre sig med sin læge eller sundhedsplejeske før man fjerner mælkeprodukter helt fra barnet. 

    Zoneterapi eller kiropraktor

    vi har prøvet både kiropraktor og zoneterapi. vi havde en fornemmelse af, at vores søn havde tarmproblemer, derfor tog vi ham til en zoneterapeut. børn kan i forbindelse med fødslen få smerter i ryggen og forskellige led som de kæmper med i de første måneder af livet, hvilket kan være en af forklaringerne på, hvad er kolik.

    Kan slyngevuggen hjælpe?

    vores egne erfaringer er, udover ovenstående, også at bruge en slyngevugge, hvis jeres barn har kolik. slyngevuggen giver barnet den samme bevægelse som det var i livmoderen. slyngevugger anbefales til spædbørn, der har kolik, da det har en beroligende effekt at blive vuggen op og ned. fremfor at i som forældre skal holde barnet i armene hele natten, kan i bruge slyngevuggen som et hjælpemiddel.

    Støtte til dig med kolik baby

    Vi håber, du er blevet klogere på spørgsmålet, omhandlende “hvad er er kolik”, og kan bruge vores viden og tips konstruktivt. At have en kolik baby er utroligt hårdt, og det kan sommetider føles overvældende samt give en følelse af magtesløshed. 

    Vi tror derfor på, at man i denne situation skal gøre præcis, hvad der kan give en følelse af kontrol eller søge hjælp hos sin familie. Om det er at købe en slyngevugge med motor, så du ikke skal vugge manuelt eller noget helt andet.

    Det er vigtigt at minde sig selv om, at du som forælder ikke kan gøre for, at din baby græder meget og har ondt. Det er et felt, som stadig mangler meget research, og vores bedste råd er at snakke med din læge, sundhedsplejerske og omgangskreds, så du kan få råd og støtte. 

    Hvad er kolik og hvad kan jeg gøre

    Der er som sagt stadig meget uvished omkring, hvad årsagen til kolik er, samt hvordan, og hvorfor det opstår. Du kan derfor ikke gøre mere, end at prøve dig frem, og ellers være god mod dig selv og din baby.

    Nogle har god erfaring med behandling, andre kost. Der findes derfor ikke et entydigt svar på, hvad du kan gøre. Du kan muligvis indføre løsninger i din hverdag, der gør det hele lidt lettere.

    Bamocks står til rådighed

    Skulle du have nogle spørgsmål til, hvad er kolik, eller vores produkter i denne sammenhæng, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi står klar til at vejlede, så godt vi kan. Dog er vi ikke specialister i kolik, så ved større problemer opfordrer vi til henvendelse hos egen læge eller sundhedsplejerske.